Dividende interimare 2024: oportunitati si avertismente

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Finalitico: Simplificam complexitatea si democratizam Managementul Financiar pentru IMM-uri furnizand rapoarte si analize financiare automatizate si alerte personalizate, pentru decizii informate de maximizare a performantei financiare.

Odată cu încheierea celui de-al doilea trimestru din 2024, firmele pot începe distribuirea profitului din prima jumătate a anului sub formă de dividende interimare, acolo unde este cazul. Pentru dividendele interimare distribuite și plătite în 2024 se aplică în continuare cota de impozit de 8%.

Reguli generale pentru distribuirea dividendelor:

  1. Distribuire anuală: După aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior.
  2. Distribuire trimestrială: În timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).

Pentru distribuirea trimestrială a dividendelor din profitul trimestrelor 1 și 2 din 2024 (perioada ianuarie – iunie), este necesară întocmirea situațiilor financiare interimare la 30 iunie 2024.

Condiții legale:

Firma poate distribui dividende interimare numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit. Aceasta nu este aplicabilă dacă firma înregistrează pierderi.

Atenție!

Din perspectiva managerială și de management financiar al afacerii, firma poate avea profit, dar nu este întotdeauna recomandat să-l distribuie către acționari.

Iată câteva exemple când firma are profit dar este recomandat să-l distribuie pe dividende cu prudenta:

1. Firma este decapitalizată

Reprezintă acele firme care au capitaluri proprii mici sau negative. În această situație, firma este vulnerabilă la riscurile financiare sau alte riscuri externe care pot impacta firma. Decapitalizarea firmelor este o problemă des întâlnită în rândul IMM-urilor din România. Este similar cu finanțele proprii când cheltuiești cât câștigi, nu ai rezerve sau bani puși deoparte și dacă vrei să faci o investiție sau apar evenimente neașteptate, nu vei avea resursele necesare.

2. Firma are profitabilitate fluctuantă

Dacă firma are profituri fluctuante de la o lună la alta și în primele 6 luni are profit pe care îl distribuie integral pe dividende, poate risca ca în a doua jumătate a anului să aibă profituri reduse și lipsă de cash.

3. Lipsa planificării pe termen scurt și mediu

  • Lipsa unei strategii și a unei planificări financiare pe termen scurt și mediu (6-12 luni și 1-2 ani) poate duce la lipsa de cash și generează vulnerabilitate financiară și pierderea oportunităților.
  • Planificarea investițiilor viitoare este crucială pentru a menține sau crește afacerea.
  • Profitul poate fi necesar în firmă pentru investițiile viitoare, nu doar pentru distribuirea de dividende.

Educație financiară: Înțelegerea Capitalurilor Proprii

Capitalurile proprii reprezintă averea sau rezervele firmei și includ: capitalul social, rezervele, profitul reportat (profitul nerepartizat pe dividende și păstrat în firmă). De aceea vom dori ca acest indicator să crească în timp. De asemenea, scăderea accentuată și continuă a capitalurilor proprii este un semnal de alarmă.

Riscuri potențiale fără planificare și control financiar adecvat

  • Firma este slab capitalizată și vulnerabilă.
  • Lipsa rezervelor de cash pentru investiții sau capital de lucru poate duce la necesitatea împrumuturilor costisitoare.
  • Pierderea oportunităților apărute din cauza lipsei rezervelor de cash.

Cum poți urmări ușor capitalurile proprii?

Analizează constant bilanțul pentru a urmări evoluția capitalurilor proprii, care reprezintă averea sau rezervele firmei. De asemenea, pentru a verifica starea de sănătate a firmei, urmărește echilibrul între împrumuturi (resurse atrase) și capitalurile proprii (resursele proprii) și indicatorii de solvabilitate, care indică capacitatea firmei de a-și plăti datoriile pe termen mediu și lung.

Folosește Finalitico!

Platforma web de raportare și analiză financiară automatizată pentru Manageri și Antreprenori. Monitorizezi în timp real profitul, cash flow-ul și sănătatea financiară a firmei și te ajută să le optimizezi. Rapid, automatizat, ușor de înțeles, doar în baza importului de balanțe. Începe și tu acum! Accesează site-ul Finalitico și fă-ți cont din secțiunea “Încearcă gratuit”.

Articole similare

Comentariul tau aici